Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
https://www.mic-immobilie.de/

ABD: “Türkiye: Bir sonraki uçak gemisi süper gücü mü?”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli The National Interest dergisi, Türkiye’nin yeni uçak gemisi yapma kararını sayfalarına taşırken, “Türkiye: Bir Sonraki Uçak Gemisi Süper Gücü mü?” başlığı atıldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)

Peter Seciu imzalı haberde, “NATO müttefiki Türkiye, uçak gemisi işleten son ülke olabilir.” denildi. Türkiye’nin çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu’nun Türk Deniz Kuvvetleri’ne hizmete alınmasının ardından ikinci uçak gemisini geliştirerek deniz yeteneklerini geliştirdiği ifade edilen haberde, İspanya’nın Juan Carlos I modelini örnek alan ancak önemli ölçüde yerli üretime sahip olan TCG Anadolu’nun Türkiye için daha fazla deniz özerkliğine doğru atılmış bir adımı temsil ettiği belirtildi.

Tamamen yerli olarak tasarlanıp inşa edilecek yeni uçak gemisinin, Türkiye’nin deniz inşaatındaki özgüvenini daha da göstermeyi hedeflediği aktarılan haberde, “Yaklaşan bu gemi üç piste sahip olacak ve başlangıçta modüler bir rampa sistemi kullanacak ve yerli bir mancınık sistemi geliştirme planları da olacak. İnsanlı ve insansız hava araçlarının bir karışımını desteklemek üzere tasarlanan taşıyıcı, önemli bir hava kanadı kapasitesine sahip olacak ve gelişmiş savunma sistemleriyle donatılacak ve bu da Türkiye’nin denizcilik gücünü ve yeteneklerini genişletme konusundaki kararlılığını vurgulayacak.” ifadelerine yer verildi.

  • “Türkiye, deniz gücünü geliştiriyor”

NATO müttefiki Türkiye’nin, uçak gemilerini işleten son ülke olabileceği ve bu ay, Türk Donanması’nın İstanbul Tersanesi, gelecekteki düz tavanlı gemileriyle ilgili en son gelişmeleri açıkladığı belirtile haberde, şu değerlendirmede bulunuldu:

“Bu, bu yeni savaş gemisinin ikinci iniş helikopteri iskelesi (LHD) olduğu yönündeki kafa karışıklığını açıklığa kavuşturdu. Geçtiğimiz yıl TCG Anadolu çok maksatlı amfibi hücum gemisi Türk Deniz Kuvvetleri’ne hizmete açıldı. Bu savaş gemisi, İspanyol Juan Carlos I LHD’yi örnek alarak tasarlanmış ancak yüzde 70 yerli üretimle inşa edilmişti. Türk yetkililere göre, Tasarım Proje Ofisi Müdürlüğü’nde (DPO) yaklaşık 110 kişilik bir ekip, yeni milli uçak gemisi için yerli üretim oranını artırmanın yollarını şimdiden araştırıyor. Türk Deniz Kuvvetlerinin yeni amiral gemisi olarak tasarlanan çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG  Anadolu, aynı zamanda ‘Türkiye Yüzyılı’nı da temsil edecek nitelikteydi. TCG Anadolu kendi alanında dünyanın ilk İHA’ların iniş-kalkış yapabilen savaş gemisidir. TCG Anadolu’nun uzunluğu 231 metre, genişliği 32 metre, deplasmanı ise 27 bin 436 ton. 2015 yılında sipariş edildi ve Nisan 2019’da lansmanı yapıldı. Ancak başlangıçta 2021 için planlanan açılışı, COVID-19 salgını nedeniyle ertelendi. 10 Nisan 2023 tarihinde düzenlenen törenle resmi olarak hizmete açıldı. Denizde elli gün kalarak 21 knot azami hıza ve 9.000 deniz mili menzile ulaşabiliyor. Savaş gemisi, savaş araçları ve destek ekipmanının yanı sıra bir tabur asker/denizciden oluşan 1.400 personeli taşıyabiliyor. TCG Anadolu’nun başlangıçta helikopterleri ve kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL) savaş uçaklarını, özellikle de Lockheed Martin F-35 lightning ıı’yi desteklemesi amaçlanmıştı, ancak düz tavanlı uçağın rolü, satın alma nedeniyle Türkiye’nin 2019 yılında F-35 programından çıkarılmasının ardından gelişti. Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri.”

  • “Türkiye’nin Uçak Gemileri: Daha büyük bir şey mi?

İkinci uçak gemisiyle ilgili ayrıntıların ortaya çıkmaya başladığı vurgulanan haberde, “DPO, tasarımı ve inşaatı konusunda yabancı bir ülkeden herhangi bir destek almayacağını açıkladı. Bunun yerine tamamen yerli olarak inşa edilecek ve bu önemli deniz projesinde Türkiye’nin kendine olan güvenini ortaya koyacak. İlk tasarımlar, ikisi kalkış ve biri iniş amaçlı olmak üzere üç pist içereceğini öne sürüyor. Başlangıçta gemide mancınık sistemi olmayacak, bunun yerine DPO modüler bir rampa yapılması çağrısında bulunurken, uzun vadeli plan ise Türk mühendisler tarafından yerli bir mancınık sisteminin geliştirilmesini içeriyor. Dahası, mevcut planlar, taşıyıcının elli uçaktan oluşan bir hava kanadını desteklemesini gerektiriyor; bunların 20’si güvertede ve 30’u da hangarda yer alacak. Yeni uçak gemisinde yerli menşeli hem insanlı hem de insansız hava araçlarının konuşlandırılması öngörülüyor. Bu uçaklar arasında TAI’nin Hürjet hafif taarruz uçağının deniz versiyonu, TAI ANKA-III insansız savaş uçağı, Baykar’ın Bayraktar KIZILELMA insansız savaş uçağı ve TB-3 SİHA yer alıyor.

Yerli üretim Türk uçak gemisi, 32 hücreli MIDLAS VLS (Dikey Fırlatma Sistemi) ve meşru müdafaa için dört adet Gökdeniz Yakın Silah sistemi ile makul düzeyde silahlandırılabilir. Tasarım, 60 bin tonluk bir deplasmana ve 285 metre (935 fit) uzunluğa sahip olmasını gerektiriyor. Ek olarak taşıyıcı, maksimum 25 deniz mili hız sağlayan Kombine Gaz Türbini ve Gaz Türbini (COGAG) tahrik sistemiyle donatılacak.” denildi.