KBÜ Teknoloji Transfer Ofisi tarafından Hamit Çepni Konferans Salonu’nda düzenlenen THY Siber Güvenlik Söyleşilerine KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Genel Sekreter Lütfü Köm, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Düğenci, Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi İsa Avcı, Turkish Teknoloji Siber Savunma Müdürü Erhan Turhan, Siber Güvenlik Test Müdürü Fatih Coşkun, Kimlik ve Yetki Yönetim Müdürü Emre Tanrıverdioğlu, Erişim Güvenliği Müdürü Tevfik Üret, Bilgi Güvenliği Yönetimi Uyumluluk Müdürü Okan Aktaş, Siber Güvenlik Operasyon Müdürü Sami Arvas, THY Siber Güvenlik Başkanı Kadir Yıldız, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılışında konuşan KBÜ Rektörü Kırışık, artık vatan savunmasının boyutlarının ciddi ölçüde değiştiğini belirtti. Artık sadece konvansiyonel silahlarla vatanın savunulmadığını ifade eden Kırışık, “Atalarımız gibi cephede göğüsgöğüse savaşarak vatan mücadelesi vermek yeterli olmuyor. Bu anlamda siber cephe dediğimiz cephe, bilişim teknolojileri dediğimiz alan, artık çok daha ön plana çıkmaya başladı. Karşımıza artık yeni farklı alanlar çıkıyor. Şu an henüz yeterince farkında olmasak da yapay zekanın oyun değiştirici rolünün ve gücünün yakın tarihte çok daha büyük ölçüde farkına varacağız. Dolayısıyla bizim bugünden itibaren bu konularda çok daha etkin bir rol almamız, daha ön plana çıkacak çalışmalar yapmamız, şu an var olunan sahanın aslında bilinenin bir kısmı olduğunun farkında olarak daha hızlı aksiyon almamız gerekiyor.” dedi.
THY Siber Güvenlik Başkanı Kadir Yıldız da Türk Hava Yolları’nın şu anda dünyada 450 ayrı lokasyonda hizmet verdiğini belirtti. Dünya çapında 450 ofisleri olduklarını ifade eden Yıldız, “‘Türk Hava Yolları Teknoloji’ diye ayrıca teknoloji firmamız var. Şuanda 2 bin kişiye yakın çalışanımız var. Bu 2 bin kişiden 120’si sadece Siber güvenlikle uğraşıyor. Türk Hava Yolları’nın şöyle bir misyon da var biliyorsunuz ‘bayrak taşıyıcı’. Türkiye’nin bayrağını uluslararası alanda temsil ediyor. Bunun da tırnak içerisinde söylüyorum bir bedeli var. Uluslararası ilişkilerde Türkiye ile ilgili herhangi bir sorunu olan, kendisini ispat etmeye çalışan herkesin ilk hedefi Türk Hava Yoları oluyor. Sadece Türk Hava Yolları değil bütün Türkiye’de ciddi bir şekilde siber güvenlik alanında yetişmiş personel ihtiyacı var. Bu sizlerin şahsi kariyerler için de önemli, geleceği için de önemli. Artık biliyorsunuz birçok ülkede siber ordular kurulmaya başlandı. Bu sadece bir mühendislik alanı değil, bu kendinize de memlekete hizmet edeceğiniz bir alan. Onun için size özellikle bu vesileyle hazır mikrofonu bulmuşken tekrardan siber güvenlik alanında çalışmak üzere sektöre davet ediyorum.” diye konuştu.
Turkish Technology Eğitim Koordinatörü Sacit Ünal moderatörlüğünde, THY Siber Güvenlik Başkanı Kadir Yıldız, Turkish Teknoloji Siber Savunma Müdürü Erhan Turhan, Siber Güvenlik Test Müdürü Fatih Coşkun, Kimlik Ve Yetki Yönetim Müdürü Emre Tanrıverdioğlu, Erişim Güvenliği Müdürü Tevfik Üret, Bilgi Güvenliği Yönetimi Uyumluluk Müdürü Okan Aktaş, Siber Güvenlik Operasyon Müdürü Sami Arvas siber güvenlik alanındaki bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.