Azerbaycan Milletvekili Fazıl Mustafa’ya karşı gerçekleştirilen terör saldırısının ardından soruşturma devam ederken, saldırının arkasında kim olduğu araştırılıyor.
Globalinfo.az Siyaset Yazarı Turan Rzayev, Milletvekili Mustafa’nın saldırıya uğramasıyla ilgili, saldırının arkasında İran’ın olduğuna artık şüphe olmadığını belirtti. Rzayev, “Milletvekili Fazıl Mustafa’ya yönelik komplonun arkasında İran’ın olduğuna artık şüphe yok. Tahran’daki büyükelçiliğimizde meydana gelen olayın ardından Fazıl Mustafa’ya yönelik silahlı saldırı ve her iki olayda da kalaşnikof saldırı tüfeklerinin kullanılması, terör saldırısının İran tarafından gerçekleştirildiğini göstermektedir. Tüm bunların arka planında İran kendini temize çıkarmak için ‘karşı argümanlar’ ileri sürüyor.” dedi.
Haydari’nin suçlamaları
İran Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Kıyumars Haydari’nin yaptığı son açıklamada Azerbaycan’ı suçladığını hatırlatan Rzayev, “İlk olarak Haydari, ‘Kafkasya’da birkaç hassas konu var, bunlardan biri Siyonist rejim unsurlarının Azerbaycan sınırlarına yakın varlığıdır.’ dedi. Haydari, ‘İran, bölge ülkelerinde Siyonist unsurların varlığına müsamaha göstermeyecek ve onlara karşı çıkacaktır.’ Öncelikle şunu belirteyim ki, Azerbaycan topraklarında herhangi bir yabancı gücün varlığı suçlaması asılsızdır. Azerbaycan’ın böyle bir şeye ihtiyacı olsaydı, bu netleşirdi. Genel olarak İran’ın buna tepkisi Azerbaycan’ın içişlerine müdahaledir.
İkinci olarak Haydari, ‘2020 savaşı sırasında Suriye’den getirilen terör gruplarının çıkışını henüz gözlemlemediklerini’ söyledi. Yani Kıyumars, teröristlerin çatışmalara Azerbaycan tarafından katıldığı iddia edilen iftirayı yineledi. Öte yandan bu iddiasıyla bir süre önce Şiraz’ın Şahçirag türbesinde meydana gelen terör olayını düzenlemekle de Azerbaycan’ı suçladı. Aslında İran’ın kendisi bir terör devletidir. Orta Doğu, Güney Kafkasya ve hatta uzak Yunanistan ve Kıbrıs gibi Avrupa ülkeleri bile İran terörizminden muzdarip. Bugün Suriye’de İran’ın maliyesiyle desteklenen epeyce radikal silahlı grup var. Tahran, bu gruplar pahasına ‘Şii hilali’ adı altında Ortadoğu’da terör planları uygulamaya çalışıyor.” görüşlerine yer verdi.
“İran, bu ülkelerdeki Azerbaycan büyükelçiliklerini hedef aldı”
Globalinfo.az geçtiğimiz günlerde MOSSAD’ın bilgisine dayanarak 2022’de Tanzanya’da tutuklanan “Hamid Salari” lakaplı istihbarat görevlisi Hamidrza Mohammad Abrah’ın itiraflarını yayınladığını vurgulayan Rzayev, “Edinilen bilgiye göre Abrah’ın Tanzanya’daki asıl görevi yerli ve yabancı vatandaşları etkilemekti. Bu kişiler aracılığıyla İsrail, ABD, Suudi Arabistan ve Azerbaycan’ın Afrika’daki tesislerine saldırılar düzenlenmesi ve bunların izlenmesi planlanıyor. Abrah’ın Afrika’daki ajanları hakkında yerel makamlara ayrıntılı bilgiler verilmiş olsa da, onun itirafları çok ciddi bir konuyu ortaya çıkardı: İran, Azerbaycan’ın Afrika’daki tesislerine saldırılar planladı. ‘Azerbaycan’ın Afrika’daki tesisleri’nin büyükelçilik ve konsoloslukları kastetmiş olması mümkündür. Şu anda Azerbaycan’ın Afrika’da Güney Afrika Cumhuriyeti, Cibuti, Etiyopya, Mısır, Cezayir, Sudan ve Fas’ta büyükelçilikleri bulunmaktadır. Dikkat çeken nokta, İran’ın son yıllarda bu ülkelere nüfuz etmesi ve desteklediği Hizbullah’ın her geçen gün reyting kazanması.
Hamidrza Mohammad Abrah’ın İran ajansı tarafından yanılttığı ve etkilediği kişiler aracılığıyla Orta Doğu, Cibuti, Etiyopya, Mısır, Cezayir, Sudan ve Fas ile Londra ve Tahran’daki büyükelçiliklere saldırı planlamış olması muhtemeldir. Nötrleşmesi, sürecin tamamlandığı anlamına gelmez. Tahran, Bakü’nün bu saldırıları önlemek için tedbirler alacağını iyi biliyor. Bu nedenle Milletvekili Fazıl Mustafa’ya suikast düzenleyerek Bakü’nün dikkatini içeriye yöneltti ve Afrika’daki büyükelçiliklerine saldırmak için planlar hazırladı. Afrika ülkelerindeki büyükelçiliklerimizin güvenliği konusunun yeniden ele alınması ve her türlü provokasyona hazırlıklı olunması gerektiğine inanıyorum.” dedi.


